lunes, 27 de febrero de 2012

PRÀCTICA EXAMEN UNITAT 6. MESOPOTAMIA


Què es Mesopotàmia? Què es Mesopotàmia hui en dia?
Els grecs denominaven Mesopotàmia a les planes fluvials dels Tigris i Eufrates, on van sorgir les primeres civilitzacions urbanes. Mesopotàmia vol dir “terra entre rius”
Ambdós rius  nixen a les muintanyes d'Armenia, i desmboquen al golf Pèrsic, després de dioscorrer en paral.lel durant gran part del recorregut. cada primavera, amb el desgel , els cabals d'aquests rius  augmenten i les aigues es desborden  i fertilitzen  amb el seu fango  llim  les terres de les vores. 
Els territoris mesopotàmics es corresponen hui dia pràcticament amb l'Iraq. La història recent del país ( recordem la guerra de l'Iraq) ha posat en perill la pervivència d'un ric patrimoni cultural artístic. 
Les ciutats-estat
Quan es van generar les primeres ciutats? (0,50 punts) Com eren?
El desenvolupament agrícola i el comerç d'excedents van permetre que, al a Baixa mesopotàmia , els sumeris crearen les primeres ciutats ( Ur, Uruk, lagash, o Eridu) en el IV mil·lenni a. C.
Aquestes ciutats eren autèntics estats independents. Estaven defensades per muralles i al seu voltant s'estenien els camps de cultiu , recorreguts per canals i dics que permetien una agricultura pròspera.

Com es governaven estes ciutats? Cóm es van convertir en regnes i imperis?
 Al començament eren els sacerdots els qui controlaven les collites i s'encarregaven de recaptar els impostos . El seu cap també exercia el poder polític i militar , , domini que convertia les ciutats mesopotàmiques en autèntiques teocràcies ( teocràcia= sistema de govern en el qual l'autoritat religiosa exerceix tots els poders)
Els conflictes entre les ciutats veines  van fer que aparegueren  caps militars, que van acabar dominant les ciutats i es van convertir en monarques.

Així  a partir del III mil·lenni , algunes ciutats i pobles de mesopotàmia van arribar a dominar militarment . Van crear així els primers imperis que van sotmetre la resta de pobles i ciutats.  


Els primers imperis:            Entre el III mil·lenni a. C.   y el segle IV a. C. Algunes ciutats i pobles van arribar a dominar    la  la regió  militarment i a establir autentics imperis, sometent a la resta. Els  principals van      ser:
  • IMPERI ACADI: va ser creat cap a l'any  2300 pel rei Sargon, que va ocupar la Baixa MesopotàmiaIMPERI BABILONI: cap a l'any 1800 a. C. , la ciutat de babilònia va controlar la resta  de ciutats de Mesopotàmia. En l'època del rei HAMMURABI  (1750 a. C.)es va redactar el primer codi de lleis conegut.
  • IMPERI ASSIRI:entorn a l'any 1350 a. C. Els assiris, un poble molt bel·licós del nord de Mesopotàmia,  va aprofitar la seva força militar  per a    crear un gran imperi amb la capital en la ciutat de Ninive , que va a arribar a estendre's  fins a la costa mediterrània i Egipte. 
  • IMPERI PERSA: Fundat en el segle VI a.C s'estenia des del riu Indus fins al Mediterrani. Sota el seu domini , la regió es va dividir en dues provínices o satrapies, Assur o Babilonia. Aquesta ciutata va continuar exercint un paper destacat. L 'imperi persa va perdurar fins que va ser conquerit per Alexandre el Gran en el segle IV a.C   




Les aportacions a l'arquitectura. Cita edificis actuals que conegues que utilitzen l'arc i la volta.
Com ja hem dit Mesopotàmia era una vall fluvial on predominava la terra més que les pedres. La manca de pedreres feia impossible la utilització de la pedra per a construir edificis així els mesopotàmics van fer servir la tova i les rajoles en les seves construccions . La tova es una massa de fang i palla en forma de rajola i assecada al sol. Les rajoles també utilitzen el fang, però cuit en un forn. Aquestes anaven recobertes amb betum per fer-les impermeables a la pluja. A més , hi posaven uns revestiments de ceràmica vidriada per a decorar els edificis, amb motius florals, animals mítics o escenes de caça.
Amb aquestos materials els mesopotàmics vam inventar el arc i la volta.
L'arc els permetia sostenir les parets sense usar bigues de fusta . I la volta era ideal per a cobrir passadissos.
ARC: element corb, compost per peces que uneix l'espai existent entre dos murs o pìlars.
VOLTA. coberta formada per la prolongació d'un arc sobre dos murs paral.lels


L'aparició de l'escriptura.
L'escriptura la van desenvolupar els sumeris cap a l'any 3300 a. C. Els seu origen fou normalment comercial ( anotar les quantitats enmagatzemades i les raciones entregades). Els funcionaris i sacerdot havien de controlar la propietat de la terra, les collites,etc.
Les primeres formes d'escriptura eren pictogrames, es a dir , dibuixos senzills que representaven objectes. Amb el temps esta va evolucionar fins a l'escriptura ideogràfica, amb la qual es representaven conceptes o idees i no objectes concrets. Més endavant l 'escriptura va evolucionar fins a la escriptura sil·làbica, per la qual cosa va sorgir l'escriptura cuneïforme. L'escriptura cuneiforme  es feia sobre argila tendrai, per a marcar-hi damunt s'utilitzaven punxons. Quan la taulet s'assecava, les inicissions hi quedaven gravades.
La literatura
 La invenció de l'escriptura  va permetre l'aparició d'obres literaries. Hi destaca el Poema de Gilgamesh ,escrit uns 2000 anys a.C




Si caic, hauré conquerit la fama. La gent dirà: 'Guilgameix caigué lluitant contra el ferotge Humbaba!... Estic decidit a penetrar en el bosc dels cedres, Fins ara és feliç el meu cor: escolta aquest cant, veig una flor vull fundar la meva glòria.

Taula III, columna 4
El  Poema de Guilgameish] és un poema èpic sumeri que descriu les aventures del rei mític Gilgamesh d' Uruk. El seu origen remunta a uns 4.700 anys, pel que és considerat com el més antic del món. Va ser escrit amb escriptura cuneiforme  en tauletes d'argila  fet que n'afavorí la seva conservació. La influència de l'epopeia es detecta en certes narracions de l' Antic Testament en l' Odissea d'Homer, així com en els treballs d'Heracles.
A més, amb el domini de l'escriptura  es van poder elaborar també codis legals, com el codi del rei de Babilonia, Hammurabi. El codi d'Hammurabi es un  dels conjunts de lleis més antics que s'han trobat en l'antiga Mesopotàmia i es basa en l'aplicació de la lei del Talió.  
El terme llei del talió  es refereix a un principi juridicde justicia retributiva en el qual la norma  imposava un càstig  que s'identificava amb el crim  comès. D'aquesta manera, no sols es parla d'una pena equivalent, sinó d'una pena idèntica. L'expressió més famosa de la llei del talió és "ull per ull, dent per dent"
Un eixemple :  
La Llei 229 establia que si un arquitecte feia una casa per a un altre, i no la feia sòlida, i si la casa que havia fet s'esfondrava i matava el propietari de la casa, l'arquitecte seria mort; aquest concepte s'accentua quan s'assenyala que (Llei 230) si la casa fa morir el fill del propietari de la casa, es matarà el fill de l'arquitecte.

L'organització social

La societat estava organitzada en diversos grups socials:
Els grups superiors estaven integrats pel rei, els sacerdots, els nobles i els alts funcionaris.
Els grps intermedis estaven formats pels escribes, funcionaris dle palau i del temple, i  les comerciants.
Els grups inferiors  estaven constituits per camperols, artesans pastors i soldats, am és d'esclaus. ES dedicaven a activitats econòmiques i eren els sectors productius de la societat.
Les activitats econòmiques
El creixement de la civilització mesopotàmica va serr posible  gràcies al desenvolupament d'una economia pròspera. A banda de l'artesania i la ramaderia , van destacar l'agricultura i el comerç:
L'agricultura era l'activitat prinicipal .La presència de rius i la construcció de canals  van permetre obtenir abundants collites de cereals , hortalises...La major part de la terra  era propietat del rei, els sacerdots i els nobles, que la llogaven  a camperols humils.

El comerç es va expandir a causa de l'acumulació  d'excedents i la necessitat d'obtenir altres productes. Mesopotàmia exportava cereals i teixits, i importaba or d'Egipte, coure d'Anatolia (Turquia actual), pedra i fustes de Pèrsia. Inicialment , el comerç es va fer a barata ( intercambiant un producte per altre, en castellà trueque), però després  van començar a utilitzar-se les primeres monedes.

El temple.
El temple estava al centre de la ciutat, dedicat a la divinitat que protegia la ciutati estav sota el control dels sacerdots. Els temples estaven formats per una torres escalonada i piramidal , al cim de la qual es situava el temple. El temple era un centre religiós, i també econòmic i polític. Posseïa terres i ramats , magatzems on es guardava la collita i tallers on es feien objectes de coure, escultures i ceràmica.

Els relleus
Els mesopotàmics van esculpir relleus de gran qualitat. Hi representaven figures en escenes de guerra i caça. En època assíria van assolir una major qualitat, amb escenes com la cacera de lleons d' Assurbanipal al palau de Ninive.

    6 comentarios:

    1. Amadeo el nombre del de el poema es gilgamesh, guilgameix, gilgameix o guilgameish??

      ResponderEliminar
    2. Enhorabona,
      És un resum pedapògic i clar de les primeres civiltzacions. Caldria polir-lo. L'imperi persa es considera mesopotàmic? Crec que no.

      ResponderEliminar
    3. ESTO ES EL EXAMEN PARA 1A DEL CAYETANO SEMPERE:10-12-17

      ResponderEliminar
    4. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

      ResponderEliminar