viernes, 9 de noviembre de 2012

LA FORMACIO DEL SISTEMA SOLAR I EL PLANETA TERRA


Control de Ciències Socials Unitat 1. La formació del Sistema Solar.
Nom................................... Grup 1er. E.S.O. C
Respon a les següents preguntes
  1. Respon a les següents preguntes (0,25 cadascuna)
  • Explica què es la teoria del Big Bang
La teoria del Big bang ( gran esclat) és la que diu que l'Univers es va generar amb una gran explosió de pols còsmica i hidrògen fa 15.000 millions d'anys i que l'univers és continua expandint.
  • Explica quan es va generar el planeta Terra
El planteta terra es va generar fa 4.600 millions d'anys. Al començament era un protoplaneta, es a dir, una gran masa de magma en estat d'ebullició fins que es va anar refredant poc a poc.

  • Per què es diu “ el planeta blau”
S'anomen “planeta blau “ degut a que és l'unic que té aigua en superficie i degut a l'oxigen en l'atmòsfera.

  • Què es la biosfera?
La biosfera és el conjunt d'éssers vius de la Terra

  1. Explica què es el moviment de rotació i les seves conseqüències.(1 punt)
La rotació es el gir que fa la Terra sobre si mateixa cada 24 hores. ES fa em direcció Est, a 1700 km/h al equador.
Té tres conseqüències:

  • La successió del dia i de la nit. A causa de la rotació , cada dia, la meitat de la superfície terrestre passa d’estar il·luminada pel sol a estar en la foscor.
  • El moviment aparent del Sol en l’horitzó. Com que el moviment de rotació es realitza d¡Oest a Est , cada dia veiem clarejar per l’Est i ocultar-se o “pondre’s” per l’Oest. Aquest moviment es només aparent , perquè es el nostre planeta el que gira i es mou del Sol.
  • L’existència de diferents hores

  1. Explica què son els fusos horaris (1 punt)
Com que la Terra va girant davant del Sol , l’hora solar no és la mateixa en tots els llocs del planeta. . Així simultàniament en unes zones és de dia mentre que en unes altres es fa de nit
Els fusos horaris són franges de 15 º de circumferència, que resulten de dividir els 360º de l’esfera terrestre entre les 24 hores del dia. Cada fus equival a una hora. El fus horari de referència és el que recorre el meridià 0 (o de Greenwich)
A continuació i ajudant-te del gràfic que tens a continuació digues què hora és a les següents ciutats si al Elx son les 10 del matí.
Nova York (A) .......................................
Nova Delhi (B) .......................................
Sidney (C) .......................................
Brasi ( D) .......................................

  1. Explica què es el moviment de translació i les seves conseqüències ( 1 punt)
La traslació és el movimiment que fa la terra al voltant del Sol descrivint una òrbita el.líptica . Tarda en completar-se poc més d’un any. 365 dies, 6 hores i 9 minuts.
Les consequències de la traslació de la terra i del seu eix incinat són la succesió d’estacions i la variació de la durada dels dies i les nits.
Les estacions de l’any: la diferent perpendicularitat ( inclinació) de la insolació sobre els hemisferis nord i sud sl llarg de l’any produeixen la succesió de les estacions . primacera, estiu, tardor i hivern.

  1. Explica ajudant-te del dibuix que tens com es la forma del planeta Terra ( 1 punt)








La Terra no és una esfera , sinó un geoide, ja que està lleugerament aplanada pels pols i eixamplada per l’Equador
  1. Situa el nom de cada planeta on correspon en el dibuix que tens a continuació ( 1 punt)




















  1. Explica què es l’horari d’estiu i d’hivern.
Cada darrer diumenge del mes de març un gran nombre de països adopten l’horari d’estiu
Els rellotges avançen una hora, i es retarden tant l’alba com le crepuscle. Aquest horari d’estiu està en vigor fins a l’ultim diumenge d’octubre, quan l’hora torna a ser endarrerida un més després de l’equinocci de la tardor.
  1. Explica com es divideixen els planetes ( 1 punt)
Segons la distància respecta al Sol , els panetes es divideixen en dos grups, separats per un cinturó d'asteroids:
  • Els planetes interiors ( Mercuri, venus , la Terra i Mars) son els més propers al Sol, la seva estructura és rocallosa i tenen pocs satèl.lits.
  • Els planetes exteriors (Júpitern , saturn , Urà i Neptú) es troben més allunyats del Sól, son gasosos i els envolten molts satèl.lits.






  1. Explica els següents conceptes:

  • El Sol

  • La Via Lactea.

  • El Sistema Solar

  • Planeta

  1. Respon a les següents preguntes
¿Què son els equinoccis?
L'eix de la terra no té cap inclinació, així els raigs solars incideixen de manera perpendicular al equador i els dos hemisferis reben la mateixa insolació i en tots dos el dia i la nit duren el mateix.

¿Quan es produeixen?
El 21 de març i 23 de setembre.


¿Què son els solsticis?
Els raigs solars incideixen de manera perpendicular als tròpics, depenente de quin siga ( Tròpic de càncer o de Capricorn), s'inicia l'hivern o la tardor.

¿Quan tenen lloc?
El 21 de juny i el 21 de desembre.


  1. Explica les estacions de l' any ¿Com son les estacions en els pols?

Durant el seu recorregut al voltant del Sol, la terra queda exposada de diversa manera als rajos solars, aixó fa que en latituds temperades tinguem fins a 4 estacions, de aquestes dos son intermitjes ( tardor i primavera) i dos extremes: l'hivern ( fred) i l'estiu ( calor)
Les estacions són opsades en ambdós hemisferis: quan comença l'estiu a l'hemisferi nord, també comença l'hivern a l'hemisferi sud , i viceversa.
Als pols, degut a la inclinació durant tot l'any l'hivern es prolonga sis mesos de foscor ( la nit polar) i sis mesos de llum, es a dir, el Sol no deixa mai d'il.luminar.
A l'equador, al contrari, degut a la seva exposició constant al Sol, no hi ha estacions , sempre fa la mateixa temperatura























  1. Explica els moviments que apareixen en el dibuix
  • Posició 1 Solstici d'estiu, el 21 de juny, l 'eix de la terra té la màxima inclinació, així l'hemisferi nord té més hores de llum que de nit , és el dia més llarg i la nit més curta. Hi comneça l'estiu. A l'hemisferi sud , per contra, comença l'hivern. Al Tròpic de Càncer els rajos cauen perpendiculars, amb màxima intensitat.
  • Posició 2 Equinocci de la tardor. El 23 de setembre, la llum i la foscor tenen la mateixa durada en tot el planeta ( 12 hores), comença la tardor . Els rajos solars cauen perpendicularment a l'equador.
  • Posició 3 Solstici d'hivern. El 21 de desembre, l'hemisferi nord té més hores de nit que de dia, és la nit més llarga, a partir d'ací els dies s'aniran allargant poc a poc. Els rajos solars cauen amb màxima intensitat al Tròpic de Capricorn, acomença l'estiu a l'hemisferi sud.
  • Posició 4 Equinocci de la primavera , el 21 de març , comença la primavera a l'hemisferi Nord. Els rajos solars cauen perpendicularment a l'equador.

No hay comentarios:

Publicar un comentario